10 Haziran 2009 Çarşamba

Kemal Doğan / Yeni 15-16 Haziranlara......


Türkiye İşçi Sınıfı tarihinde 15-16 haziran işçi ve emekçilerin önemli köşe taşlarından biridir. 15-16 haziran 1970 işçilerin ayaklanması türkiye devrimci hareketi içinde önemli adımlar atılması ile beraber mücadelenin önündeki engellerin aşılmasında bir adım ileriye taşımış oldu.


16 Haziran'da ise Gebze'den başlayan işçi yürüyüşü, Kartal'dan katılan işçilerle birleşerek Bağdat Caddesi üzerinden Kadıköy İskele Meydanı'na kadar ulaştı. 16 Haziran'da da, kentin Topkapı dışındaki kesimlerinden gelen kollar birleşip, Aksaray üzerinen önce Sultanahmet'e, oradan Cağaloğlu'ndan geçip Eminönü'ne geldiler. Valilik Haliç üzerine yer alan o zamanki iki köprüyü de açtırarak, işçi ve emekçilerin Beyoğlu tarafına geçmesini engelledi. Levent ve Beyoğlu'nda da küçük yürüyüş kolları oluşmuştu.


İşçiler, emekçiler pek çok fabrikadan 150 Bine yakın İşçi katıldı. Olayların birinci günü akşamı Bakanlar Kurulu 60 günlük bir sıkıyönetim ilan etti . DİSK ve bağlı sendikaların yöneticilerinin ve İşçilerden pek çoğu sıkıyönetim mahkemelerince tutuklandılar ve yargılandılar. 16 Haziran'da Ankara, Adana, Bursa ve İzmir'de de vb yerlerde emekçiler sokaklara döküldü. O büyük günde Kadıköy'de açılan ateşle 3 işçi yaşamını yitirdi, 200'den fazla işçi yaralanmıştı. 15-16 haziran büyük işçi direnişinin 39. yılında Türkiye Devrimci Hareketi ve işçi sınıfı yeni 15-16 haziran ruhunu bizlere yaşatacaktır.


Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz!

Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder